FlexDex Surgical - иновативна лапароскопска система


Едно просто ергономично механично устройство, което се прикрепя към ръката на хирурга, имитира посоката на движение на ръката.

Разработена от изследователи от Университета в Мичиган, устройството FlexDex е предназначено да прецизира движението на  ръцете на хирурга, китката и ръката извън пациента в съответните движения на крайното тяло на инструмента вътре в тялото на пациента. Чисто механичният инструмент се основава на концепцията за "виртуален център", който локализира центъра на въртене на устройството в същата точка като китката на хирурга.

"Това е кулминацията на 10 години усилия и да знаем, че устройството се представя точно както очаквахме, като въздейства положително върху живота на пациентите - това е невероятно усещане. Винаги сме виждали потенциала, но сега той кристализира ", казва детският хирург Джим Гейгър, д-р Медицинска школа U-M и съосновател на FlexDex. "Ако придвижих ръката си, върхът на устройството се покачва. Където движа ръката ми, върхът на този инструмент следва. Никой друг инструмент, който се предлага на пазара, не работи така. "

"FlexDex осигурява функционалността на роботите за сметка на традиционните ръчни лапароскопични инструменти. Това е нещо като прехода от компютрите към смартфоните. Едва ли ви е нужно ръководство, за да го използвате. Това е просто интуитивно ", казва професорът по машинно инженерство Шориа Аутар, съосновател на FlexDex. "Нашата мисия е да демократизираме минимално инвазивната хирургия и да разширим употребата й около САЩ и света".

Основната технология на FlexDex е резултат от изследвания и иновации в паралелна кинематика, виртуален център на въртене и механизми на огъване, предприети в лабораторията за проектиране на U-M Precision Systems. Професорите Geiger и Awtar, които създадоха технологията, обединиха усилията си с предприемача Greg Bowles за откриването на FlexDex Surgical, за да превърнат изследванията си в търговски медицински продукти.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Херниите - нови платна и технологии

Терапия за рани с отрицателно налягане

Хранене и рак