Хранене и рак


Много хора смятат, че диетата при наличие на раково образувание в тялото е ненужно нещо и не може да влияе нито за спиране на болестта, нито за укрепване на организма. Но това е напълно погрешно разбиране
Диетата при рак трябва да включва най-вече разнообразни плодове, с предпочитание към горските плодове; зеленчуци и особено продукти от пълнозърнести храни- зърнени култури, хляб, мюсли, всевъзможни зеленчукови гарнитури. При злокачествено заболяване също така е особено важно да се употребява зелен чай,  отделни видове ядки, особено сурови бадеми и орехи.
Много важно предупреждение: плодовите смеси при рака са за предпочитане пред яденето на плодовете поотделно. Тоест, диетата при рака не трябва просто да съдържа един плод, а да ги съдържа във вид на смесени сокове и особено смесени плодови салати и десерти от свежи плодове.
 Най-добрата закуска за онкопациента са пълнозърнестите каши или мюсли, по възможност с допълнение от свежи плодове или прясно изцеден сок.

В полза на това повишено включване на пълнозърнести продукти в диетата при рак има много доказателства. Главният аргумент се състои в клиничните доказателства, че само пълнозърнестите продукти съдържат специалните вещества, наричани лигнани, които са съучастници във факторите, предизвикващи самоунищожение на раковите клетки.
Купичка каша, няколко парченца пълнозърнест или черен хляб, необработената /несготвена, сурова/ храна, макаронените изделия /пълнозърнести, подбрани!/-това са всекидневните важни съставки на диетата при рак. Доказано е, че редовната употреба на пълнозърнестите продукти е в състояние да намали разпространението на раковото образувание в тялото до 38% /тоест, достижение, което самите лекарства не винаги постигат/.
От напитките в диетата при рак най-препоръчван е зеленият чай, защото е особено богат на антиоксиданти и най-вече прочутото му противораковото  вещество  EGCG-епигалокатехин галат. Но за съществен ефект е необходимо дневното число на запарките зелен чай да бъде поне 3/ но с вместимост по 150 мг. /
Диетата при рак не трябва да съдържа такива храни и продукти: фастфуд /бързо хранене-хамбургери, сандвичи, пържени картофи и т. н. ; газирани напитки !/, мазни меса, бекон, колбаси, консерви.
Единственият консервиран продукт, запомнете това, при който полезната съставка ликопен става още по-добра след топлинна обработка, са продуктите от домати и червен пипер/сладък пипер/. Затова консервите с домати, доматено пюре /но не и сегашното му българско „оригинално” подобрение с добавяне на много нишесте!!!/, печени чушки, лютеница. . . могат периодично да присъстват в диетата при рак.
Изключително важно е да се прецени реалното състояние на организма на онкологично болния човек.
Повечето от  известните имена в онкологията поддържат това мнение: системата за хранене на онкопациента трябва да съдържа всички доказани до този момент хранителни режими, които довеждат до противодействие на раковия процес и спомагат за неговото забавяне и затормозяване.
В днешно време  научно е доказано, че системния хранителен дефицит може да влоши състоянието на болния човек много повече, отколкото самия раков процес.
Обърнете внимание на препоръките, които се дават в добрите онкологични практики:
  • онкопациентите изпитват потребност от повишено приемане на протеинова храна, особено след оперативна намеса, химио- и/или лъчетерапия.

  • По тази причина хранителния режим трябва да съдържа нетлъсто месо, в това число домашни и диви птици, риба, заешко месо, млечни нискомаслени продукти, ядки, фасул, леща, грах, изделия от соя.
  • За попълване на енергетичните загуби пациентът трябва да приема достатъчно количество въглехидрати–плодове, зеленчуци, тъмен хляб, зърнени храни и продукти от тях и мазнини/, растително масло-на първо място зехтин, ядки-особено видовете орехи, рибено масло-но само по лекарско указание!/
При балансирано хранене онкопациентите не се нуждаят от допълнителни витамини и микроелементи!
При неблагоприятни ефекти на провежданото лечение могат да бъдат назначени допълнителни препарати, съдържащи витамини и микроелементи или специално балансирани хранителни смеси.
Ако се появи повръщане или разстройство, като последица от приложено лечение или терапия, те могат да бъдат коригирани с по-високо приемане на вода и течниости, за да се избегне обезводняването.
Съществуват фирми, които подпомагат храненето при раково болни и  имат разработени различни продукти за пациенти на химио, лъчетерапия или след оперативно лечение. Поради значителното разнообразие на продуктите е препоръчително те да се приемат след консултация с лекар. Такива фирми са Fresenius Kabi и Nutricia.
Основните принципи на диетичната профилактика на онкологично болните са създадени от д-р Корнелиус Моерман и д-р Герсон. Съществуват центрове в света, които лекуват чрез т.нар. Герсон терапия.

Коментари

hadrienquagliata каза…
Borgata Hotel Casino & Spa, Atlantic City - JTG Hub
The Borgata 천안 출장안마 Hotel Casino 영천 출장샵 & Spa is a luxury 춘천 출장마사지 hotel and casino located in 구리 출장샵 Atlantic City, New 파주 출장안마 Jersey. The casino, owned by Borgata,

Популярни публикации от този блог

Херниите - нови платна и технологии

Терапия за рани с отрицателно налягане