Роботизирана хирургия

Роботизирана хирургия, компютърно асистирана хирургия, и робот - асистирана хирургия са термини за развитите технологии, които използват роботизирани системи за подпомагане на хирургични процедури. Робот-асистираната хирургична процедура е разработена, за да се преодолеят ограниченията на минимално - инвазивната хирургия и за подобряване на възможностите на хирурзите, извършващи отворена хирургия .

В случай на робот-асистираната минимално - инвазивна хирургия, вместо директно преместване на инструменти, хирургът използва един от петте робо-ръце за контрол на инструменти, или пряко чрез телеманипулатор или чрез компютърно управление. Телеманипулаторът е отдалечен конзола, която позволява на хирурга да изпълнява нормални движения, свързани с операцията докато роботизираните ръце извършват тези движения и са крайни изпълнители и манипулатори за извършване на действителната операция на пациента. Едно от предимствата на използване на компютърната метод е, че хирургът не трябва да присъства, но може да е навсякъде в света, което води до възможност за дистанционна хирургия.

Поради употреба на робот, операцията се извършва с точност, миниатюризация, по-малки разрези, намалява се загубата на кръв,следоперативно има по-малко болка и по-бързо време за зарастване на раните. Благодарение на тези техники е с намалена продължителност на престоя в болница, загуба на кръв, кръвопреливане, и използването на обезболяващи лекарства.

Роботът обикновено струва $ 1,39 милиона и докато това е еднократен разход, то консумативите за една операция са приблизително $ 1,500. Допълнително хирургическо обучение на лекарите е необходимо за функционирането на системата. Многобройни проучвания се правят, за да се определи дали закупуване на такива системи е оправдано. Мненията се различават драстично. Хирургичен доклад показва че , въпреки че производителите на такива системи осигуряват обучение относно тази нова технология , изучаването е интензивен труд и хирурзи трябва да работят на 12-18 пациенти, преди те да се адаптират.

Предимствата на този метод са, че разрезите са малки и пациентът се възстановява бързо .

В сравнение с други минимално инвазивна хирургични подходи , робот-асистираната хирургия дава на хирурга по-добър контрол над хирургически инструменти и по-добър изглед на хирургичното поле. Естествените тремор на ръката се филтрират от компютърен софтуер на робота. Накрая, хирургически робот може непрекъснато да се използва чрез сменяне хирургични екипи.
В България към настоящият момент има две роботизирани хирургични системи DaVinci (http://www.davincisurgery.com/) - съответно в Болница Довериие www.mbal.doverie.bg и УМБАЛ Г.Странски - Плевен Роботизирана Хирургия - Плевен

По материали от http://www.wikipedia.org/

Коментари

Популярни публикации от този блог

Херниите - нови платна и технологии

Терапия за рани с отрицателно налягане

Хранене и рак